Únor 2015

Zimní "ledovo-sněhová" výzdoba :))

17. února 2015 v 21:55 | Lucie |  Mé (ne)vánoční povídání
Jaro už pomaličku klepe na dveře, a tak se už zanedlouho vrhnu na jarní a velikonoční tvoření. Ještě než na okna postavíme truhlíky s primulkami, ukáži vám, co nám okna zdobí teď. Po sundání vánoční výzdoby byla okna bez truhlíků prázdná, dveře bez věnce jakbysmet... Náš dům bez ní působil hole, smutně. A tak jsem vytvořila jednoduchou zimní "ledovou" výzdobu - do truhlíků a košíků jsem vložila větve, které jsem si nastříhala cestou na procházce, ty pak přestříkala bílým sprejem. Truhlíky omotala bílou organzou a na dveře přišel proutěný věneček laděný taktéž do bílé sněhové barvy, zdobila jsem hlavně srdíčky, ta jsou taková univerzální.


Na jaro se už moc těším, ale i končící zimu si užívám plnými doušky. Vrátili jsme se z týdenní dovolené z Alp, určitě přidám nějaké fotky, a o víkendu navštívíme ještě Šumavu. Berem plnou výbavu- lyže, snowboard, běžky... tak teď aby byl sníh a my nechodili pěšky!!

Bábovka v hrníčku - dobrota?!

12. února 2015 v 11:08 | Lucie |  Dobroty
Přepadla mě chuť na sladké. Doma žádný koláč, žádná tatranka... co teď? Vzpomněla jsem si na recept rychlokuchaře Ládi Hrušky, který jsem viděla v televizi. Dělal bábovku v hrníčku, která se pekla v mikrovlnce. Za pár minutek dobrota hotová! Tak jsem si řekla, že to také vyzkouším. Recept jsem našla na internetu.

Bábovka v hrníčku:
  • 4 lžíce hladké mouky
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa nebo Granka
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce mléka
Ze surovin vytvoříme těsto, to nalejeme do předem vymazaného většího hrnečku. Takto připravený naplněný hrneček dáme do mikrovlnky na nejvyšší výkon na 3,5 minuty.


Říkáte si, že to vypadá docela dobře? To ano, na pohled to skutečně vypadalo docela pěkně, byla jsem mile překvapena, jak buchta "vyskočila" a jak pěkně v hrníčku vypadala. Ale! Z mikrovlnky se táhl zvláštní odér, vůbec to nevonělo jako když se peče buchta v troubě. Ačkoliv samotná bábovka v hrníčku po přičichnutí voněla celkem lákavě. Navíc, v mikrovlnce byla všude voda, musela jsem ji vytřít. ... Tak, teď přišlo vyklopení buchty z hrníčku. Ten jsem měla poctivě vymazaný, takže to šlo (doslova) jako po másle. Po vyklopení už bábovka nevypadala tak pěkně jako v hrníčku. Musela jsem to hodně zamaskovat moučkovým cukrem. Přidala jsem si k tomu ještě domácí rybízovou marmeládu. A teď s chutí do toho! ... První sousto ušlo... druhé...no... říkala jsem si, že už jsem rozhodně jedla lepší buchtu. Třetí sousto... končím. Buchta byla suchá, gumová, jak když koušku podrážku od boty. Nezachránila to ani ta dobrá marmeláda, buchta letěla do koše!

Není nad poctivou domácí bábovku z formy, Myslím, že až na mě příště přijdou chutě na sladké, radji věnuji přípravě pokrmu více času, buchta z hrníčku už nikdy.

Máte s tímto rychloreceptem také nějaké zkušenosti? Jak chutnalo Vám?