Papaya

12. února 2012 v 16:51 | Lucie |  Dobroty
Nevím, jestli jsem vůbec článek zařadila do vhodné rubriky, totiž - "Dobroty". Za dobrotu totiž papayu moc nepovažuji. Ráda ochutnávám exotické ovoce, které neznám. Papayu jsem dnes zkoušela poprvé. Těšila jsem se na ní, lákala mne dlouho, už na pohled vypadala moc dobře. Papayu jsem omyla, rozkrojila, odstranila černá semínka a nakrájela na tenké proužky.... a zakousla se. Překvapila mne "nijaká chuť". Čekala jsem, že papaya bude šťavnatá a sladká. Sladká tedy opravdu byla, ale spíš taková.. mdlá. Myslím, že tam, kde papaya roste bude chutnat úplně jinak, mnohem lépe, k nám se dováží ještě nezralá a proto je její chuť taková nevýrazná.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 12. února 2012 v 17:23 | Reagovat

Ahoj Lucinko,papáju jsem jedla akorát kandovanou. Takhle "syrovou" jsem neměla nikdy odvahu ji koupit. Představovala jsem si ji chuťově jako žluý meloun ;-) Ale máš pravdu, že to sem dovážejí zelené a chuděra asi nestačila pořádně dozrát

2 Ebolin Ebolin | Web | 12. února 2012 v 17:53 | Reagovat

No, tys to zařadila...
Já papáju (i když se to možná píše jinak) nemám ráda, ba dokonce jí nemůžu ani vidět :-) Ale když je to na fotce, přežiju to :D

3 Jarmila Jarmila | Web | 12. února 2012 v 17:54 | Reagovat

Lucko, nevím, jestli se nepletu. Ale mám pocit, že v telce říkali, že se má nechat doma dozrát.
Já mám většinou obavu exotické ovoce zkoušet.

4 Šavrda Šavrda | Web | 12. února 2012 v 18:03 | Reagovat

Já jsem také už jedla papayu a také mi moc nechutnala, ale o to víc mi chutnalo avokádo. ;-) A ještě bych ráda ochutnala pomelo, jenže nevím, protože je to "směs" medového melounu a citrusu. A právě ten meloun mě odrazuje, protože mi nechutná. Já raději meloun vodní. ;-)
A máš pravdu, tam kde roste, tak má určitě úplně jinou chuť. To je totiž se vším. :-)

5 Jarka Jarka | Web | 12. února 2012 v 18:04 | Reagovat

Jsem na tom přesně jako Jarmilka, toto exotické ovoce nemám odvahu kupovat a ochutnat. Ani totiž nevím, jak se mají správně všechny ty druhy jíst a taky nevím, jakou chuť mám očekávat. ???  :D

6 slečna Pé slečna Pé | Web | 12. února 2012 v 18:17 | Reagovat

papaju jsem nejedla, ale chápu tvé prvotní nadšení a posleze to sklamání podobně jsem dostala před vánocemi chuť na fíky, které byli čersvě utržené ze stromu v Chorvatsku úžasné, v obchodě byli kdoví jak dlouhou a vůbec mi nechutnali. JInak máš skvělý blog můžu si tě přidat do oblíbených?:-)

7 Blanka Blanka | Web | 12. února 2012 v 19:00 | Reagovat

Papáju mám docela ráda sušenou.No a z exotického ovoce mám moc ráda mango...to mi vážně moc chutná a pokud ho vidím,vždycky si ho moc ráda koupím.Co mě zklamalo bylo avokádo,to letělo do koše :-D

8 Petra Petra | Web | 12. února 2012 v 19:08 | Reagovat

Luci, papáju jsem taky ještě neochutnala, ale ty různé druhy exotického ovoce ochutnávám ráda...moc ráda mám žlutý meloun (nejvíc, když naši v sezoně dovezou z Chorvatska), chutná mi mango, kaki, karambola...Ale teď teda myslím, že papáju ani testovat nebudu:-D

9 Werča Werča | Web | 12. února 2012 v 19:35 | Reagovat

Tak papayu jsem ještě nejedla, po tvém článku mě to ani už moc neláká :D
Ale co miluji z těch cizích druhů ovoce je žlutý meloun, to je opravdu ňamka :)

10 Mniška Mniška | Web | 12. února 2012 v 19:37 | Reagovat

Nedávno jsem viděla podobné odhalení chuti exotických plodů v Receptáři prima nápadů. Taky mě lákala na první pohled, ale když píšeš, že je jaksi bezchuťovitá, tak už mě zas tolik neláká.
Ale bacha na to exotické ovoce. Už nevím, jak se jmenovalo tokonkrétní, ale vím, že jedno z nich má podobnou barvu semen jako tahle papaya, ale jsou jedovaté!

11 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 12. února 2012 v 22:41 | Reagovat

Na exotické ovoce příliš nejsem , ještě tak citrusy , nebo banány , ale ve své domovině určitě chutná lépe . Jistě poznáš jahody , které zrály na letním slunci a jahody , které jsou skleníkové . Proto dávám přednost ovoci , které roste u nás .

12 Janinka Janinka | Web | 13. února 2012 v 7:39 | Reagovat

Naprosto s tebou souhlasím, papaya je hodně nevýrazná, bez chuti, jedla jsem ji jen jednou ze zvědavosti a nikdy více. Dobrá byla tedy kandovaná, ale takhle upravené a procukrované je asi dobré všechno ovoce :-D.

13 Jůjinka Jůjinka | Web | 13. února 2012 v 11:07 | Reagovat

Lucinko, papayu jsem ještě neměla, ale překvapuje mě, že je taková nijaká jak píšeš, taky jsem si totiž myslela, že bude šťavnatá a osvěžující. Krásný den:-)

14 signoraa signoraa | Web | 13. února 2012 v 13:37 | Reagovat

Papayu jsem jedla jen kandovanou a docela mi chutnala. Syrovou jsem ještě nezkoušela. Co ale pravidelně kupuju je kumquat (jsou to takové malé šišaté pomerančíky), obsahují spoustu vitamínu C. Mám také ráda granátové jablko.:-)

[4]: Pomelo můžu doporučit, je lahodné a osvěžující. Medový meloun mi nechutná, ale pomelo ano.

15 iva221 iva221 | Web | 13. února 2012 v 15:43 | Reagovat

Lucko, jsem na tom stejně, taky ráda ochutnávám, ale musím přiznat, že papája mě nijak nenadchla. :-(

16 Gray Mouse Gray Mouse | Web | 13. února 2012 v 17:43 | Reagovat

já jsem papayu nikdy neměla, ale na obrázku vypadá velmi chutně. Ráda bych jí někdy ochutnala, zajímalo by mě jak teda chutná.. :-)

17 Oli Oli | Web | 13. února 2012 v 18:20 | Reagovat

Lucko, tak to já jsem pravý opak. Kupuju a jím jen takové to základní exotické ovoce (mandarinky, banány, meloun vodní..) a nemám potřebu to neznámé vyhledávat a ochutnávat.

18 Vendy Vendy | Web | 13. února 2012 v 22:00 | Reagovat

[4]: Pomelo je směs pomeranče a grepu. Takže takový poloviční pomerančogrep, celkem lahodné ovoce, protože není tak hořké jako grepy samotné.
I když ani grapy nejsou až tak hořké, ale musí se pořádně okrájet ta bílá dužnina kolem...

Papáju jsem jedla jen kandovanou a to byla celkem dobrá, ale myslím, že opravdu nebude nijak výrazná, myslím chuťově.
Ne všechno ovoce, které je dovezeno, musí být nutně s výraznou a lahodnou chutí...papáju bych asi zkombinovala ještě s nějakým dalším ovocem, třeba kiwi, banán nebo pomeranč...
Nebo rozmixovat s trochou cukru a doplnit jí třeba pohár... 8-)
Mimo téma - Oldfieldova skladba zazněla na konci Vymítače, jak přechází poslední záběr na ztemnělé schody, tak začíná Oldfieldův part... Jestli měl ještě nějaké další skladby ve filmu, jsem nepostřehla, ale tuhle si pamatuji.

19 Květa Květa | Web | 14. února 2012 v 11:10 | Reagovat

Papayu jsem nikdy nechutnala, nemám odvahu kupovat dovezené ovoce, které neznám, nevěděla bych co s ním.
Možná to vyžaduje nějaké specielní zpracování??? :-(

20 Margarita Margarita | Web | 14. února 2012 v 17:54 | Reagovat

Já jsem ji také nikdy doma neměla, ono už je toho na trhu tolik ani vše neznám. :-(

21 Jarmila Jarmila | Web | 14. února 2012 v 17:55 | Reagovat

[4]:  Pomelo mohu doporučit. Řekla bych, že je chuťově podobné grepu, ale není hořké. Někdy je sušší, někdy šťavnaté. Mám ho ráda. :-)

22 Peťka Peťka | Web | 15. února 2012 v 18:00 | Reagovat

přiznám se, že jsem papáyu taky ještě nejedla. je pravda, že tohle dovážené ovoce všechno chutná jinak, ale co naděláme ;) aspoň něco...

23 toptopca toptopca | Web | 15. února 2012 v 19:37 | Reagovat

Exotické ovoce se snažím ochutnávat pravidelně (abych si rozšířila obzory a zpestřila jídelníček :-)), ale zatím mě nic neoslovilo - nejlepší bylo z toho všeho liči. Papayu dělají hodně sladkou jako sušenou a když člověk ochutná čerstvou, je to sakra rozdíl. Ale je fakt, že čím jsou měkčí a zralejší, tím jsou sladší. Což neplatí o brusinkách, který jsou trpký jako prase, i když jsou úplně dozrálý. Škoda, na nějakým dortíku by čerrstvý vypadaly strašně hezky :-)

24 Romi Romi | Web | 16. února 2012 v 16:23 | Reagovat

Papáyu jsem také nejedla a asi nebudu muset..

25 Pavel Chlouba Pavel Chlouba | Web | 19. února 2012 v 7:29 | Reagovat

Děvčata, s papayou to zdaleka není tak špatné,jak to u vás vypadá. To co je na obrázku je však nezralý plod, který ani nemůže mít chuť. Problém je v tom, že jakmile plod papaye dozraje, už nesnese ani dopravu či dlouhé skladování. Zralá papaya má barvu dužniny zralé broskve. Je to velmi sladké a šťavnaté ovoce, kdyby jste měly štěstí a mohly ochutnat zralý plod, asi by jste byly spokojenější.

26 Katka M. Katka M. | 4. května 2013 v 15:18 | Reagovat

Prave jsem snedla svuj prvni plod papaji a lahoda! To co mate na obrazku je hodne nedozrale, kdyz srovnam barvu vaseho a meho kousku. Duzina ma opravdu byt tmave oranzova asi jako broskev nebo hodne prezrala merunka. A chut? Sladka, dobroucka. Take prirovnavam k cukrovemu melounu a merunkam. Dejte si druhy pokus a uvidite, ze papaju uz priste neodsoudite;-)

27 Kjjajjka Kjjajjka | 4. prosince 2013 v 0:34 | Reagovat

Pomelo doporucuji.Jen je to pracne a slupka je potřeba poradne stahnout z kaudeho kousku.

28 Osmany Osmany | E-mail | 25. prosince 2013 v 9:32 | Reagovat

Papaya se musí nechat pořadně dozrát,a ne to jíst tak jak to koupíte v kramě,Z toho jde dělat vyborný koktejl,nebo když je uplně zrala i jíst jentak,nebo se to dá jěště uvařít,se cukrek něco jako kompot,zkuste to a uvidíte

29 Ida Ida | 25. února 2014 v 20:08 | Reagovat

No jak tak koukam na tu fotku, nemohlo to urcite chutnat :-D Vzdyt je to uplne bez barvy, nezrale.....Papaya musi byt uvnitr syte oranzova. Zkus ochutnat nezrale jablko nebo jakekoliv jine ovoce a taky o nem muzes napsat, ze je bez chuti a nedobre. Dobry obchodnik by ti mel byt ochoten papaju rozkrojit a prodat treba jen pulku, ale at vidis, co kupujes. Toto je opravdu sila :-)

30 Iva Iva | 13. prosince 2015 v 10:20 | Reagovat

Papayu jsem poprve ochutnala v Mexiku, byla to neskutecna dobrota a za hubicku. Pak jsem je jedla v USA kazdy den. Doma jsem koupila tu malou, a ackoliv jsem ji nechala dozrat, letela do kose- byla uplne horka. Ted jsem v Nemecku za neskutecny eura koupila velkou, 14 dni zrala a take je nahorkla..:-(

31 Jarka Jarka | 8. září 2016 v 12:00 | Reagovat

Papája je vynikající ovoce,je neskutečně lahodná. Bohužel je potřeba si ji dát v zemi původu. Jezdím pravidelně na karibské ostrovy a existuji tam takřka jen na papáji. Jednou jsem zkusila koupit ji u nás v supermarketu a byl to neskutečný blivajz. :-?

32 Renata Renata | 3. prosince 2016 v 17:43 | Reagovat

Salát z nezralé papaji je úžasný.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama