Jak pečou Němci a Rakušani aneb Cukroví našich sousedů

26. října 2011 v 17:25 | Lucie |  Vánoční pečení
V době adventu, někdy i dříve začínáme péct vánoční cukroví. Naše nejznámější jsou vanilkové rohlíčky, linecké pečivo, pracny, vosí hnízda, ořechy a spousty dalších druhů... Ale jaké cukroví se peče v jiných zemích světa? Mám pro Vás menší ukázku. Slintejte! :-)

  • Rakousko

Vídeňské spitzbuben

Tyto sušenky jsou velmi podobné našemu lineckému cukroví. Slepujeme sušenky ve tvaru čtverečků rybízovou nebo meruňkovou marmeládou, po slepení posypeme cukroví moučkovým cukrem.


Vídeňské sachrové krychličky

Sachrdort je nejznámějším rakouským dortem, na Vánoce Rakušané pečou zmenšené sachrové dortíky :-).



Punchkrapfen ( Punčové koblížky)

Nevím, jak Vám, ale tyto koblížky mi svým vzhledem vůbec nepřipomínají vánoční pečivo. Co myslíte?

  • Německo

Norimberské perníčky

I v Německu jsou perníčky tradicí :-).


Německé springerle

Formičkové anýzové cukroví, mňam!


Brabantské sušenky

Oříškovo-skořicové placičky s kávovým krémem a cukrovou polevou.


Bavorské kissinger

Tak co, upekli byste si takovéto cukroví? Inspirovali jste se? Nebo jste věrní našemu tradičnímu českému cukroví.. Já osobně bych některé kousky ráda ochutnala a vyzkoušela, i když česká klasika je klasika... Musím se však přiznat, že naše české cukroví, jelikož každý rok doma pečeme stále stejné druhy, mi už trochu "leze krkem"... :-) Na druhou stranu vosími hnízdy a vanilkovými rohlíčky nikdy nepohrdnu! :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 snowy-christmas snowy-christmas | Web | 26. října 2011 v 19:51 | Reagovat

Moc krásný článek. :) Máš tu opravdu zajímavé články. :)

2 Věrka Věrka | Web | 26. října 2011 v 21:00 | Reagovat

Páni- tady u tebe je moc příjemně.A vánoční tématika--tu mám moc ráda-však vánoce jsou už za dveřmi.Určitě tu sem budu chodit na inspiraci

3 Věrka Věrka | Web | 26. října 2011 v 21:00 | Reagovat

A cukroví vypadá opravdu lákavě.Já peču moc ráda.

4 Šavrda Šavrda | Web | 26. října 2011 v 22:14 | Reagovat

Jé, mňam mňam! Koukám, že všude pečou samé dobrůtky :) A ty už víš, co budete letos péct? :) U nás je to vždy dilema,jeden by chtěl klasiku, druhý by chtěl experimentovat, třetí by chtěl jen dva své nej druhy a čtvrtý by nejraději nepekl nic. No říkám, každý rok boj o cukroví :):):)

5 Vendy Vendy | Web | 26. října 2011 v 22:45 | Reagovat

To je vánoční speciál?
Vypadá překrásně!
A přestože letos (a možná už nikdy) vánoce neslavím, sem se určitě podívám.

6 Vendy Vendy | Web | 26. října 2011 v 22:48 | Reagovat

Ale cukroví vypadá fantasticky.
To anýzové formičkové mě zaujalo. Anýzové těsto znám(podobně i zázvorové), ale takovéto formičkové sušenky jsem neviděla.
Brabantské sušenky taky vypadají náramně.
Ale nejradši mám linecké, lepené marmeládou. Polévané i cukrované. Taky kokosové cukroví, opět lepené marmeládou (ty krémy mi moc nelezou). A úplně nejraději mám marokánky, ale nikdy se mi nepodaří je upéct, vždycky jsou moc tvrdé. O perníčcích ani nemluvě, zkoušela jsem jednou, poprvé a naposled.

7 Lucie Lucie | Web | 26. října 2011 v 22:54 | Reagovat

[6]:
Perníčky jsem minulý rok zkoušela taky poprvé a byly jak vytesané z kamene :-) Taky už nemám odvahu je zkoušet znovu :D

8 Vendy Vendy | Web | 26. října 2011 v 23:37 | Reagovat

[7]: S těmi perníčky to bylo stejné. Nezměkly ani po 4 měsících. Ty snad nešly ani nastrouhat... tak jsem to vzdala, škoda práce a surovin, med si dám raději do čaje, skořici na kaši a hřebíček do svařáku.
Vánoce neslavím, nechce se mi, není proč... nejsou v tom žádné náboženské důvody. Prostě nemám chuť...

9 Vennie Vennie | Web | 27. října 2011 v 0:32 | Reagovat

Nádherné články tady máš:)A tenhle je hodně povedený:)Je to zajímavé:)

10 Jana Jana | Web | 27. října 2011 v 7:09 | Reagovat

Lucko (smím-li tykat :), předně děkuji za milé komentáře na mém blogu. Ze zvědavosti jsem šla nakouknout k Tobě a myslím, že se tu budu zdržovat častěji :) Těším se na krásné vánoční inspirace.
Co se týká cukroví, tak já jsem taky na klasiku ale vždy ráda ochutnám u ostatních něco nového. Minulý rok jsem zkoušela nějaké zvláštní a u nás doma netradiční cukroví ale letos asi udělám klasiku.

11 Šavrda Šavrda | Web | 27. října 2011 v 11:14 | Reagovat

[7]:Lucko, jestli ti mohu poradit, tak si kup perníčky Dr. Oetkera (je to krabice a v ní jsou nachystané ingredience), pak vše dělej podle návodu a uvidíš sama jak jsou výborné! Prvně jsem do toho jít nechtěla, říkala jsem si perníčky z prášku, no fuj! Ale musím to vzít zpět, jsou výborné, vláčné a nikdo mi nevěřil, že jsou z prášku! :) Vážně byly mňam mňam, však se po nich jen zaprášilo! A i když mi do toho nic není, každý to cítí jinak, ale já bych bez Vánoc být nemohla. Nenechám si je pokazit dnešní komercí, shonem ani propagací, aby se co nejvíce prodalo, prostě si je dělám takové, jaké jsme je měli jako malé děti - prostě nádherné, plné klidu, vzpomínání a kochání se! :) Já Vánoce MILUJI! :)

12 Lucie Lucie | Web | 27. října 2011 v 11:45 | Reagovat

[11]: Šárko, moc děkuji za Tvůj tip, po těchto perníčkách se určitě v obchodě kouknu a vyzkouším :-) V krabičce s těstem v prášku kupuji i čokoládové muffiny, a i ty jsou moc dobré a nikdo nepozná, že jsou dělané z prášku :-)

Máme stejný názor, bez Vánoc to prostě NEJDE! :-)

13 fotografka-ludmillas fotografka-ludmillas | Web | 1. listopadu 2011 v 20:49 | Reagovat

hm.... mňamky už si robím chute a radosť, že budem konečne tieto vianoce vypekať, pretože dva roky po sebe sa nedalo... nešla nám rúra a na novú nebolo. Ale už máme aj novú a je to radosti

14 ElbertTaw ElbertTaw | E-mail | Web | 6. dubna 2017 v 12:10 | Reagovat

are sleeping pills safe  <a href=http://stilnox.1minutesite.es/>comprar stilnox andorra</a>  target pharmacy apex nc

15 Byronmep Byronmep | E-mail | 9. června 2017 v 2:04 | Reagovat

Bachman index extensor (muscle) hearing level diffusion anterior myocardial infarction fallopian aqueduct frontopolar artery  <a href=http://buypaxilonline.com>Buy Paxil Online</a>  applied anthropology fossa retromolaris inferior part of duodenum bulbourethral gland aldoxime ketotetrose decompose

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama